Fazantisch Stoofpeer Stout

Gister na alle voorbereidingen te hebben getroffen, kwamen de deelnemers ten toneel. 31 hop liefhebbers gingen het op een geheel onbekende baanindeling en in de vorm van Strokeplay tegen elkaar opnemen.

De baanindeling werd gespeeld in de vorm van crosscountry. Voor velen een onbekende indeling. Voor Sierd en Rein niet, want die hebben de indeling al even stiekem geoefend. Er zaten hele korte holes tussen, waaronder een van 10 meter vanaf de afslag van hole 2 naar de footgolf hole. Een makkelijke hole en een grote kans op een hop-in-one. Bart Steenbakkers en Ronald Terschegget kregen het voor elkaar om daar de hop-in-one te maken en verdienden daar de “Fazantische” prijs voor. Een lekker flesje stoofperen stout.

Bart Steenbakker met zijn HOP-in-one in de footgolfhole
De bal van Henk Nauta in de boom

Ook zaten er twee hele lange hols tussen. Van afslag 18 naar hole 14 (104m) en van afslag 6 over de bomen naar de green van hole 8 (96m). Bij beide holes moest je over de bomen heen. Het was dan ook maken of breken. Er was zelfs iemand zo kundig dat de bal in de boom bleef hangen. Hoe Henk Nauta uit deze takkensituatie is gekomen is nog onduidelijk.

De hole over de bomen van 6 naar 8 waar velen de gevreesde hole. Over de bomen en ook nog ver moeten slaan. Er waren maar weinig die zonder kleerscheuren van deze hole af kwamen. Zelfs de toppers hadden er moeite mee.

De heren na het toedienen van een glas bier

Tijdens de ronde hoorden de biermeesters ineens een noodkreet: “BIER!!!”. Als een Sint-Bernard reddingshond rende Sjoerd met bier helemaal naar hole 4. Daar lagen Jos, Jesse, Jeroen en Jelle (de 4J’s) gestrekt op de green met uitdrogingsverschijnselen. Na het toedienen van een koud glas bier kon de ronde vervolgd worden. Bij Jos had dit glas bier echter zijn bijwerkingen waar de rest van de flight de rest van de ronde best wel last van had. Jelle kon daarentegen prima omgaan met die omstandigheden.

Een leeg flesje bij iedere hole, de bierdopjes zijn al pleite

De biermeesters gingen tijdens de ronde ook even de baan in om te kijken of iedereen nog op de goeie koers zat en of de regels goed werden nageleefd. Dat laatste bleek niet helemaal het geval te zijn. Tijdens de ronde kon je één slag vermindering krijgen ter inlevering van een bierdopje. En toevallig lagen er bij iedere hole een aantal bierdopjes en stond er een leeg flesje bier. Eigenlijk waren na 2 holes alle bierdopjes al verdwenen. Wie de regels goed had gelezen zag ook staan dat attributen in de baan niet verplaatst mochten worden, dit leverde namelijk 2 strafslagen op. Wie slim was bestelde tussen de ronde door een biertje uit een flesje en vroeg de dop er bij. Er was maar één iemand zo slim om dat te doen. Ondanks dat er maar één bierdopje ingeleverd diende te worden, ging men als een dolle hamsteren en werden soms wel tientallen dopjes ingeleverd. De biermeesters zijn hier heel mild mee geweest en niet voor ieder bierdopje strafpunten gegeven. Dan zouden de scores er iets anders uit hebben gezien.

Maar hoe wisten de biermeesters welke dopjes van de baan kwamen. Ieder bierdopje was aan de binnenkant gemarkeerd. Dat viel gelukkig niemand op. Echter kwam er toch iemand met een verrassende oplossing voor dit bierdopjes probleem. Jos B., licht aangeschoten, de dop van een beugelfles afgesloopt en ingeleverd. Jos heeft met deze verrassing 1 punt vermindering gekregen. Helaas heeft dit geen verschil gemaakt voor Jos.

Andries en Tjitske tellen hun score, ze hadden uiteindelijk dezelfde score

Langzaam druppelden de deelnemers binnen en werd duidelijk wat voor scores iedereen had. Herman, Rein en Jelle kwamen met respectievelijk 56, 58 en 59 binnen. Redelijk standaard scores zou je zeggen, maar niet in deze omstandigheden. Zo kwamen de betere spelers van de competitie met schrikwekkende scores van 70 slagen en hoger binnen.

Maar … er kon nog een heleboel veranderen, want men was nog niet klaar. Iedereen kon zijn of haar score verbeteren door het uitvoeren van opdrachten, het beantwoorden van raadsels en het spelen van golfpong. Bij dat laatste mocht men 10 ballen naar een bord met gaten spelen, ieder gat leverde een aantal punten aftrek op. Bart en Sierd leken wel een expert op dit gebied, want zij scoorden beide maar liefst 5 punten aftrek voor dit onderdeel. De rest hadden 1 of helemaal geen punten aftrek. Deze twee heren promoveerden daarom in één klap naar de top 5.

Nu iedereen zijn best had gedaan, zag de top 3 er heel anders uit. Echter waren het allemaal gedeelde plaatsen. Herman en Sierd moesten de eerste plaats delen en Bart, Jeroen en Rein deelden een gedeelde tweede plaats. Helaas konden de prijzen niet gedeeld worden, daarom moest men nog een keer strijden voor de prijzen. Met het spel “Beerest to the bottle” moesten de spelers afslaan vanaf de footgolf afslag bij hole 1. Het doel, zo dicht mogelijk bij een bierflessen terechtkomen. Bart, Jeroen en Rein mochten strijden voor de derde plaats. Bart had denk ik nog een andere crosscountry indeling in zijn hoofd, want zijn bal belande op de green van 9, crosscountry beginnersfoutje. Jeroen was diegene die de bal het dichtst bij het bierflesje kreeg en met een bierproeverij inclusief lunch naar huis toe ging.

Dan moest er nog gestreden worden om de eerste en tweede plaats. Herman en Sierd mochten ook het “Beerest to the bottle” spel spelen. Sierd mocht als eerste slaan met als extra regel dat wanneer hij de fles zou raken, hij per direct winnaar zou zijn. Maar helaas speelde Sierd de bal te ver en lag hij net achter de green. Het flesje stond aan de voorkant van de green, dat was nog een flinke afstand. Herman had dan ook genoeg ruimte om zijn bal te laten landen. Dat hij deze hole indeling zonder problemen wist te bespelen was ook te zien aan zijn laatste slag. Met veel publiek, is hij wel gewend denk ik, sloeg hij de bal mooi kort en voor de green. Dat was uiteindelijk dichterbij dan Sierd, waardoor Herman de eerste en Sierd de tweede plaats bemachtigden.

De winnaar is bekend, de biermeesters hebben vol verwondering toegekeken hoe iedereen de obstakels op de baan trotseerden en hun hersens lieten kraken over de raadsels. Herman Gaarman mag als eerste zeggen dat hij de bierkoning is en de HOP Bokaal mee naar huis mag nemen. En ook kan Herman nu zijn eigen bier brouwen met het bierbrouwpakket wat hij heeft gewonnen. Voor de tweede plaats was een ruim gevuld bierpakket, het feit dat Sierd het dan ook niet zelf hoeft te brouwen is dan ook de schrale troost dat hij op de tweede plaats is geëindigd.

Brouwerij Het Uiltje (links) en ‘t IJ (rechts)

Zoals gezegd zou het mooi weer zijn. En dat was het! Daarom gaven de biermeesters een bierpakketje weg d.m.v. een loting. Te winnen vielen twee flesjes “FF Lekker Met Je Bek In De Zonnetje” en twee flesjes “IJwit”. Lammer Fopma was de gelukkige die met deze flesjes naar huis mocht.

Maar de biermeester liet niet zomaar iedereen zonder bier naar huis gaan, want iedereen die mee heeft gedaan aan het HOP toernooi kreeg een heus hop-plantje mee naar huis. Zo kan iedereen daar straks zijn eigen bier mee brouwen.

De biermeesters willen iedereen bedanken voor de geslaagde en vooral gezellige dag. Tot volgend jaar!

P.S. Het verslag van de bierproeverij komt in een extra berichtje
De hop plant die iedere deelnemer kreeg

Foto’s

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail” images_per_page=”100″ number_of_columns=”3″]

Filmpjes