Thuisspeler Sander de Boer, Ierse junior Jake Shine, en Nederlands kampioen Declan McCarron

KOUDUM Op de Pitch en Putt-baan in Koudum werd afgelopen weekend voor het eerst de Frisian Open gehouden. Een driedaags golfevenement met een sterk deelnemersveld. Jeroen Adema, voorzitter van de wedstrijd- en toernooicommissie, kijkt terug.

De finaledag -zondag- ging gepaard met hevige regenbuien. ,,Dat was wel jammer, maar vrijdag en zaterdag was de sfeer goed. De deelnemers waren erg te spreken over de club, de baan en de ontvangst die ze kregen.”

Zo’n zeventig deelnemers kwamen naar Koudum. Zij speelden verdeeld over vier categorieën: heren, dames, senioren en junioren. Rolf Kwant, oud-wereldkampioen, won bij de mannen. Hij noteerde een score van vijftien slagen onder par. ,,Die vindt het ook superleuk om in Koudum te spelen. Hij stond misschien wel als eerste op papier”, vertelt Adema lachend. Europees kampioen Esther de Schiffart was bij de dames de beste.

Opvallender is misschien wel de naam van de runner-up bij de heren: Declan McCarron uit Ierland. Bij de vereniging in Koudum werd de afgelopen drie jaar de Dutch Open gespeeld, een toernooi waarbij spelers punten kunnen krijgen voor de internationale ranking. McCarron won in 2017 en was zo onder de indruk van de entourage in Koudum en Friesland dat hij, ook ingegeven door privéomstandigheden, besloot te emigreren naar Nederland.

De Ier woont sindsdien in Sint Nyk en heeft ervoor gezorgd dat er dit jaar zo’n tien landgenoten de oversteek maakten om in Koudum mee te doen. ,,Het spel zoals we het nu kennen is ontstaan in Ierland”, weet Adema. ,,Daar is het na voetbal de grootste sport. Waar we hier in Friesland bijvoorbeeld kaatsen, gaan zij pitch en putten.”

Het podium bij de jeugd bestond dan ook volledig uit Ieren, Declans neefje Bobby werd tweede. Want ook voor de jongeren werd een aparte wedstrijd uitgeschreven. ,,Als eerste toernooi in Nederland hebben wij een juniorcategorie, om de sport te promoten bij de jonge golfers van Nederland”, aldus Adema. Heel groot was het aantal deelnemers echter niet, maar er kwamen toch vijf jeugdspelers op de baan. ,,Jongeren hebben zo veel andere sporten om uit te kiezen, dus dat is nog lastig”, verklaart de voorzitter.

Het is deels de reden voor het organiseren van de Frisian Open. Waar de Dutch Open ieder jaar op een andere baan gespeeld wordt – door omstandigheden de laatste drie jaar in Koudum- wilden de organisatoren dit gat opvullen met de Friese variant. Verschil: er zijn geen punten te verdienen voor de ranking, maar er wordt gespeeld om geldprijzen.

,,Het is onze missie om de sport te professionaliseren”, gaat Adema verder. ,,Pitch en Putt is er voor iedereen. Door middel van het organiseren van een professioneel toernooi willen we deze mooie sport bij een breder publiek bekend maken.”

De geslaagde eerste editie van de Frisian Open smaakt naar meer. ,,Dit is een mooie opstap voor volgend jaar”, kijkt Adema al vooruit. ,,Ook de Ieren waren super enthousiast. Ze hebben leuke dingen gezien. Misschien kunnen ze het vuurtje in Ierland nog wat aanwakkeren zodat er volgend jaar nog meer komen.”

Yme Gietema.